Jongeman bekent nu schending 199 graven

TIEL, 24 SEPT. De 23-jarige man die zondag werd aangehouden nadat hij even tevoren 35 graven op de begraafplaats aan de Hohorst in Kerkdriel had vernield, heeft gisteren bekend dat hij in totaal 199 graven in Rossum en Kerkdriel heeft geschonden.

Met de aanhouding heeft de politie een golf van grafschennerijen in de Bommelerwaard opgelost met een totale schade van bijna 1,5 miljoen gulden. De man kwam tot zijn daden door grote psychische problemen, aldus een woordvoerder van de politie in Tiel. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

De 23-jarige man kwam voor het eerst tot zijn daden op de avond van Dodenherdenking. Hij vernielde toen 33 graven in Rossum. De bevolking van het Betuwse plaatsje was diep geschokt door de aanslag, uitgerekend op de avond dat de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog waren herdacht.

Een week later, in het weekeinde van 11 en 12 mei, vernielde de man 37 graven op de rooms-katholieke begraafplaats in Kerkdriel. De politie zette een speciaal team op de grafschennerijen en vroeg de bevolking met klem om attent te zijn. Desondanks sloeg de man nauwelijks een week later weer toe. Ditmaal vernielde hij 64 graven op de algemene begraafplaats in Kerkdriel. In de nacht van 8 op 9 juni trok hij tien net gerepareerde grafstenen van de rooms-katholieke begraafplaats opnieuw omver.

De zegsman van de politie in Tiel denkt dat de man daarna een poos gestopt is met zijn activiteiten, omdat de politie en de bevolking van Kerkdriel en Rossum inmiddels alle aandacht op de zaak hadden gericht. Waarom de 23-jarige zondagmorgen vroeg toch weer toesloeg, kan de politiewoordvoerder niet verklaren. “De man kwam tot zijn daden onder invloed van alcohol en drugs. Ik weet niet of hij in de tussenliggende periode mogelijk minder verdovende middelen heeft gebruikt”, aldus de woordvoerder.

De officier van justitie in Arnhem beslist maandag of de man wordt vervolgd. Het RIAGG in Tiel begeleidt de man.(ANP)