Iran sluit compromis Rushdie uit

TEHERAN, 24 SEPT. Iran heeft vandaag herhaald geen commando's naar het buitenland te sturen om de Britse schrijver Salman Rushdie wegens godslastering “terecht te stellen”, maar tegelijk uitgesloten dat het zijn houding ten aanzien van het door wijlen imam Khomeiny uitgesproken doodvonnis wijzigt.

“Onze positie (..) bestaat eruit dat de fatwa (religieus decreet) van imam Khomeiny onherroepelijk is en dat Iran geen commando's stuurt”, aldus het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken in een brief aan de gezaghebbende krant Jomhuri Islami. Daarmee blijft de Iraanse positie “dezelfde die al is onderstreept tijdens eerder overleg met de Europese Unie”.

Jomhuri Islami had het ministerie zondag gewaarschuwd tegen een akkoord met de EU over de kwestie-Rushdie, die de onderlinge verhouding sinds Khomeiny's doodvonnis in 1989 vergiftigt. Voor de krant is “een verplichting door Iran in de zaak-Salman Rushdie in strijd met de basis van de Islamitische Republiek Iran, en geen enkele functionaris zal die fout maken”.

Een Europese zegsman meldde vrijdag dat de EU en Iran het voor “95 procent” eens waren, en dat een akkoord bereikt kon worden tijdens overleg in de marge van de huidige zitting van de Algemene Vergadering in New York. Vertegenwoordigers van de Europese Trojka (Italië, Ierland en Nederland) en de Europese commissaris voor relaties met de Golfstaten, Manuel Marin, ontmoeten vanmiddag in New York de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati.

De EU en Iran zijn al enkele malen eerder dichtbij een akkoord geweest. Vorig jaar weigerde Iran op het laatste moment zijn belofte geen commando's op Rushdie af te sturen op schrift te stellen. Afgelopen zomer was er sprake van een akkoord waaronder Iran alsnog zo'n schriftelijke belofte zou doen en de EU op haar beurt de onherroepelijkheid van het oorspronkelijke doodvonnis zou erkennen. Enkele EU-landen konden zich echter niet in dit compromis vinden. (AFP)