Hoechst betaalt schikking voor ongeval

Hoechst Holland in Vlissingen betaalt een schikking van 10.000 gulden ter voorkoming van strafvervolging voor een bedrijfsongeval in maart van dit jaar. Vijftien werknemers werden toen blootgesteld aan vrijkomend fosfor-pentoxide. Zeven van hen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden gebracht. Geen van de werknemers heeft blijvend letsel opgelopen.

De meetkamer van Hoechst had een temperatuuralarm genegeerd, zo is uit strafrechtelijk onderzoek gebleken. Het bedrijf had geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat er zich op een bepaalde plaats binnen het bedrijf -in dit geval het waterslot- fosfor kon verzamelen.

De Middelburgse officier van justitie noemt de schikking “relatief laag”. Belangrijkste reden daarvoor is dat het bedrijf heeft toegezegd versneld over te gaan tot uitvoering van een plan van aanpak dat het gevaar van soortgelijke ongevallen aanzienlijk moet terugbrengen.