Herstel Kluivert vergt nog zeker een maand

AMSTERDAM, 24 SEPT. Het duurt nog zeker een maand voordat Patrick Kluivert is teruggekeerd op zijn oude niveau. De spits van Ajax werd in april geopereerd aan zijn knie. Na een ogenschijnlijk eenvoudige ingreep - een kijkoperatie - vergde het herstel onverwacht veel tijd.

Op 22 mei was hij invaller in de finale van de Champions League. Trainer Louis van Gaal gaf gisteren toe dat hij toen nog niet fit genoeg was om te spelen. “Ik had mijn twijfels, maar de speler gaf zelf aan dat hij zich goed voelde.”

Na een nieuwe revalidatieperiode was Kluivert op het Europees kampioenschap invaller in de groepswedstrijd tegen Engeland. Zijn tegentreffer hielp Oranje aan een kwartfinaleplaats tegen Frankrijk. Een dag na zijn vakantie was Kluivert alweer geblesseerd. In augustus leek hij opnieuw hersteld en speelde hij verschillende oefenwedstrijden. Op 28 augustus liet hij zich in de Arena vervangen in het competitieduel tegen AZ. Hij werd uitgefloten wegens zijn slechte spel.

Opnieuw verdween Kluivert voor lange tijd van het toneel. “Daarna hebben we voor een andere vorm van revalideren gekozen”, sprak Van Gaal gisteren op de persconferentie voor het Champions-Leagueduel tegen Grasshoppers. “Kluivert moet nu tijdens de hersteltrainingen en de wedstrijden van het tweede team bewijzen dat hij weer klaar is om op het hoogste niveau te voetballen.”

Kluivert heeft de afgelopen weken in het krachthonk vooral de banden rond het kniegewricht sterker gemaakt. Voor de camera van RTL verklaarde hij vorige week dat hij wekenlang lang op pijnstillers heeft gespeeld en getraind. “Kluivert heeft tabletten gekregen om het gewricht te oefenen”, verklaarde Van Gaal.

Volgens de trainer heeft de spits de afgelopen maanden niet alleen met zijn knie gesukkeld. Van Gaal: “De geest is altijd baas over het lichaam.” Uit deze woorden kan worden opgemaakt dat Kluivert buiten het voetbal nog steeds worstelt met de naweeën van zijn strafzaak. Vorig jaar reed hij met veel te hoge snelheid een mede-weggebruiker dood.

Volgens Van Gaal is het de speler zelf die bepaalt of het genezingsproces naar behoren verloopt. De trainer wil de speler zelf laten beslissen wanneer hij weer kan spelen. “Wij vinden dat een voetballer alles moet zeggen en niets mag verzwijgen. Daarvoor is zelfdiscipline nodig. Veel spelers zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Stefan Pettersson. Hij gaf exact aan waar en wat voor pijntjes hij voelde.”

Ondertussen moet Van Gaal allerlei noodverbanden aanleggen om de afwezigheid van Kluivert en het vertrek van Nwankwo Kanu te compenseren. Hij geeft er de voorkeur aan Ronald de Boer als aanspeelpunt in de spits te laten fungeren. Maar de speler die de laatste jaren vooral als middenvelder staat opgesteld, mist koelbloedigheid voor het doel. Tegen De Graafschap kostte dat Ajax twee punten. Bij een stand van 1-0 schoot De Boer in kansrijke positie tegen doelman Ron Olyslager op. In plaats van 2-0 werd het even later 1-1.

Goede spitsen zijn dun gezaaid. Tot zijn verbazing trof Van Gaal vorige week woensdag een uitgebreide delegatie van PSV aan bij een competitiewedstrijd van de komende opponent Grasshoppers. De belangstelling van de Eindhovense club ging uit naar spits Kubilay Türkyilmaz. De spionnen van PSV bleven voor niemand onopgemerkt, want ze werden ook nog eens welkom geheten door de speaker van het stadion.

“Zo zie je maar weer dat het voetbalwereldje klein is”, grinnikte Van Gaal. “We lopen toch allemaal een beetje achter dezelfde spelers aan. Dit is me ook al een keer overkomen in Metz toen we beiden kwamen kijken voor Robert Pires en in Roemenië ben ik ooit eens Hans Westerhof tegen het lijf gelopen.”

Van Gaal liet in het midden of Ajax ook belangstelling heeft voor Türkyilmaz. “Hij is een snelle gevaarlijke spits die veel scoort. Maar hij is puur linksbenig en gewend om in een systeem met twee aanvallers te spelen. Het blijft altijd moeilijk in te schatten of zo'n speler ook voor Ajax geschikt is. Kan hij tegen de druk om in een kleine ruimte op de helft van de tegenstander te spelen? Beschikt hij over voldoende technische en tactische vaardigheid?”

Morgen kan Ajax de Zwitserse international nog eens van dichtbij bekijken. Van Gaal verwacht dat Grasshoppers, na de 3-0 zege in de eerste wedstrijd tegen Glasgow Rangers, op de counter zal spelen. En dan is Türkyilmaz op z'n best. Ajax mist behalve de internationals Richard Witschge, Peter Hoekstra en John Veldman, mogelijk ook Winston Bogarde, de eventuele bewaker van de Zwiterse spits.

Bogarde raakte vrijdag op de training geblesseerd na een duel met Tijjani Babangida. De rechtsbuiten is waarschijnlijk wel fit. Van Gaal treurde niet al te lang om het incident dat op een heel ongelukkig moment kwam. “Ik houd van scherpe trainingen, anders kunnen we beter gaan klaverjassen.”

    • Erik Oudshoorn