Halvering van halfjaarwinst Peugeot-Citroën

PARIJS, 24 SEPT. De eerste helft van dit jaar heeft bij de Franse autoproducent PSA voor een halvering van de winst gezorgd. Door de magere groei van de West-Europese markt voor personenauto's en de sterke toeneming van de concurrentie die daarvan het gevolg was, verminderde de exploitatiewinst van 2,78 miljard tot 1,34 miljard frank (442 miljoen) gulden.

PSA stak bovendien veel geld in de introductie van nieuwe (bedrijfs)wagens en in het ontwerp van nieuwe versies van zijn bestaande modellen. De concurrentie dwong het concern verder tot grote uitgaven voor reclame en verkoopacties.

Netto was er ook sprake van een halvering van het resultaat. De netto winst zakte in de eerste zes maanden van 1,22 miljard tot 602 miljoen frank (200 miljoen). De omzet groeide wel, met 3 procent tot iets meer dan 89 miljard frank (bijna 30 miljard). Voor de rest van het jaar verwacht PSA weinig verandering in de ontwikkelingen. De lage rentestand in Frankrijk is wel van positieve invloed. (ANP/KRF)