Grensconflict Rwanda en Zaïre

KINSHAS, 24 SEPT. Rwandese en Zaïrese troepen in Bukavu in het oosten van Zaïre hebben de afgelopen twee dagen hevige beschietingen op elkaar uitgevoerd. Daarbij heeft ten minste een persoon het leven verloren en raakten vijf anderen gewond.

Medewerkers van hulporganisaties die in de grensplaats waren gestationeerd, begonnen gisteren met de evacuatie. Volgens een woordvoerder van het Rwandese ministerie van Defensie openden Zaïrese troepen zondag de aanval op legerposities rond Cyangugu en Kamembe. “Wij hebben teruggeschoten op posities rond Bukavu”, aldus de woordvoerder. De minister van Binnenlandse Zaken van Zaïre, Gérard Kamanda wa Kamanda, beschuldigt Rwanda er op zijn beurt van met de beschietingen te zijn begonnen. De minister van Buitenlandse Zaken van Zaïre heeft de ambassadeur van Rwanda in Kinshasa gisteravond bij zich op het matje geroepen. (AFP, Reuter)