Gelijkspel schakers tegen sterk Armenië

JEREVAN, 24 SEPT. De Nederlandse mannenploeg heeft na de eerste rustdag van de schaakolympiade in Jerevan zijn goede vorm behouden. Tegen het sterke Armenië werd het gisteren 2-2. Toch waren de schakers licht teleurgesteld, aangezien Nijboer en Timman licht voordeel niet tot winst konden omzetten. Met een gedeelde negende plaats is Nederland nog niet uitgeschakeld voor een medaille. Rusland is favoriet voor de eindzege.

Bij de mannen debuteerde Sosonko in de zevende ronde. De playing-captain moest zichzelf opstellen, omdat Van der Wiel nog te veel last had van de gevolgen van een buikloop. Ook Van der Sterren voelde zich niet fit genoeg om te schaken. Sosonko speelde remise tegen Minasian.

Timman demonstreerde aan het eerste bord met de zwarte stukken zijn goede vorm door de Armeense kopman Akopian onder druk te zetten. Door een nalatigheid in het middenspel moest Timman genoegen nemen met remise. Nijboer verviel in zijn oude fout door te veel tijd te verspelen. Nadat hij met zwart tegen Lputian zonder problemen uit de opening was gekomen, raakte hij in de tijdnoodfase de grip op de stelling kwijt. Vlak voor de veertigste zet viel de zwarte vlag.

Van Wely zorgde even later voor de gelijkmakende punten. Tegen Vaganian veroverde hij pionvoordeel dat hij uitbouwde in het toreneindspel. Met 5,5 punten uit 7 partijen is Van Wely de meeste succesvolle Nederlandse schaker. (ANP)