Frankrijk wil 'balans' in NAVO

PARIJS, 24 SEPT. Secretaris-generaal Javier Solana van de NAVO wil Frankrijk een grotere invloed geven in de NAVO als het land zich na dertig jaar volledig integreert in de militaire structuur van het bondgenootschap. Solana hoopt dat zowel Frankrijk als Spanje, die beide opschuiven in de richting van de NAVO, “zich thuis kunnen voelen in een nieuwe militaire structuur.”

Dat heeft hij gisteren gezegd bij een bezoek aan Frankrijk, voorafgaande aan een informeel overleg deze week tussen de NAVO-ministers van defensie in het Noorse Bergen. Frankrijk wil vooral de invloed van de Europese landen in de NAVO-structuur versterken. Volgens minister van defensie, Charles Millon, denkt Frankrijk “niet zozeer in termen van functies die het wil bekleden, maar meer vanuit een balans tussen Europa en de VS”. In Franse legerkringen wordt echter wel degelijk aangedrongen op een paar belangrijke functies voor Franse officieren. Volgens diplomaten heeft de Franse regering ondermeer het oog laten vallen op de functie van plaatsvervangend SACEUR (de militaire commandant van de NAVO in Europa).

Volgens de Franse krant Libération heeft de Franse regering het NAVO-aanbod afgewezen om de militaire leiding te krijgen over een nieuwe commando-structuur in Zuid-West Europa, omdat daar toch nooit iets gebeurt. De VS zullen echter niet akkoord gaan met de benoeming van een Franse commandant voor heel Zuid-Europa. Amerika wil dat die functie strategisch verbonden blijft met zijn Zesde Vloot, die in de Middellandse Zee gestationeerd is.

President Chirac, die Frankrijk weer een volledig NAVO-lid wil maken, heeft aan Solana gevraagd om praktische maatregelen om “de Europese militaire identiteit zowel politiek als operationeel zichtbaar te maken”. Bovendien pleitte Chirac voor uitbereiding van de NAVO met een aantal Oosteuropese landen.(AFP, Reuter, AP)