Diskette belaagt bestanden van politie

AMSTERDAM, 24 SEPT. Tien regionale politiekorpsen, een penitentiaire inrichting en het paleis van justitie in Amsterdam hebben de afgelopen dagen computerprogramma's ontvangen die bij gebruik ongevraagd bestanden wissen. De programma's zijn verstuurd met een begeleidend schrijven waarop het beeldmerk staat van het computerbedrijf Microsoft.

Dat zegt een woordvoerder van de regiopolitie Midden- en West-Brabant die het onderzoek naar deze nieuwe vorm van computercriminaliteit leidt.

Afgelopen donderdag werd de eerste diskette met het uitwis-programma in werking gesteld. In de begeleidende brief, gedateerd 13 september, wordt de lezer bedankt voor zijn aanvraag van het Microsoft Service Pack “en het door U in onze producten getoonde vertrouwen”. De brief is ondertekend met de naam van een werknemer van de softwarefirma. Dat personeelslid heeft volgens de politiewoordvoerder niets te maken met deze zaak.

De gewraakte diskette heeft bij de politie in Zeeland en de penitentiaire inrichting in Vught al bestanden gewist. Volgens de woordvoerder van het korps Midden- en West-Brabant zijn de bestanden grotendeels te herstellen omdat de politie regelmatig back-up's van haar computergegevens maakt.

De politieregio's Utrecht, Drenthe, Noord Holland-Noord, Amsterdam-Amstelland, Haarlem-Kennemerland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant Zuidoost, Zeeland, Haaglanden, het paleis van justitie in Amsterdam en de penitentiaire strafinrichting in Vught hebben diskettes ontvangen. In Utrecht en Amsterdam zijn de diskettes “op meerdere plaatsen” aangeleverd, aldus de politiewoordvoerder. Het interregionale bureau computercriminaliteit Brabant-Limburg inventariseert de klachten. Het bureau is een van de vijf interregionale bureaus computercriminaliteit in Nederland.

Volgens het hoofd klantenservice van Microsoft, M.van Heusden, betreurt Microsoft het voorval, maar kan het bedrijf er weinig aan doen. “Wij zijn gebruikt”, aldus de woordvoerder. “Het is waarschijnlijk een individuele actie gericht tegen politie en justitie en wij zijn daarvoor een voor de hand liggend vehikel geweest”.

Van Heusden spreekt van “een pesterijtje” waarbij bestanden worden “verminkt of verwijderd” en in ieder geval verdwijnen in “de eeuwige electronische jachtvelden”. Herstel van de geschonden bestanden zou “routine” zijn. “Het is eenvoudig om een back-up terug te zetten. Er was geen virus op de diskette.” Microsoft zal waarschijnlijk vanmiddag aangifte doen van valsheid in geschrifte. De politie een aanklacht van computervredebreuk indienen op grond van de Wet tegen de computercriminaliteit.