Banengarantie voor inlevering loon bij Mercedes

KASSEL, 24 SEPT. De 2800 werknemers van een fabriek van Mercedes-Benz in de Duitse stad Kassel leveren de komende vier jaar 5 procent loon in, in ruil voor een banengarantie tot het jaar 2000. De ondernemingsraad en de directie van de vestiging ondertekenden daarover gisteren een akkoord.

Volgens de metaalbond IG Metall is het de eerste keer dat werknemers van een groot bedrijf bereid zijn tot loonsverlaging. Maar vakbondsman Wolfgang Otto-Manderback erkende wel dat de salarissen bij Mercedes-Benz nog altijd 20 procent hoger liggen dan bij andere bedrijven in dezelfde branche.

De lonen zakken vanaf januari met 115 tot 200 mark per maand, wat een jaarlijkse besparing van 12,5 miljoen mark voor het bedrijf oplevert. Het personeel in Kassel, dat assen voor vrachtwagens maakt, stond onder grote druk door de overcapaciteit op de wereldmarkt en de concurrentie, aldus de zegsman van IG Metall.