Antwerpen blij met rijke Hollanders

ANTWERPEN, 24 SEPT. Het gemeentebestuur van Antwerpen heeft maandag op het riante stadhuis een buslading kapitaalkrachtige Nederlanders met alle egards ontvangen. De rijke Hollanders willen zich mogelijk in België vestigen om te ontsnappen aan de zogeheten emigratieheffing.

De afgelopen maanden zijn al honderden Nederlanders, vooral directeuren-grootaandeelhouders van bedrijven, over de grens getrokken. Ze ontlopen daarmee de nieuwe, forse heffing die de Nederlandse regering volgend jaar wil invoeren. Staatssecretaris Vermeend hoopt met de heffing te voorkomen dat rijke Nederlanders naar het buitenland uitwijken wegens de verscherpte vermogensbelasting.

Directeuren-grootaandeelhouders die Nederland verlaten met achterlating van hun bedrijf, moeten met ingang van 1 januari 1997 25 procent belasting gaan betalen over de in het bedrijf opgepotte winst. Nu is het nog zo dat de fiscale emigranten, na vijf jaar verblijf in het buitenland, alsnog hun winst belastingvrij kunnen opstrijken. De inwijkelingen, zoals de uitgeweken Nederlanders in België worden genoemd, hebben eerder dit jaar voor lichte commotie gezorgd bij onze zuiderburen. De oorspronkelijke bewoners, van voornamelijk de grensstreek, ergeren zich aan de vermogende Nederlanders. Zij dragen niet bij aan de gemeentekas en daarbij drijven zij de prijzen van de huizen en de grond in de grensstreek op. Antwerpen dient zich nu aan als alternatief.

Uit alle delen van Nederland kwamen maandag potentiële emigranten poolshoogte nemen in Antwerpen op uitnodiging van het bankiershuis Van Lanschot en Co. De bank, die ook vestigingen in België heeft, wil graag zijn klanten behouden en had een dubbeldekker ingezet om zo'n tachtig belangstellenden rond te rijden.

Schepen (wethouder) van cultuur Eric Antonis ontving de potentiële stadsgenoten “met open armen” op het stadhuis. Hij wees erop dat Antwerpen, kampend met een leegloop, graag nieuwe bewoners aantrekt. De stad heeft volgens hem heel wat troeven voor nieuwkomers.