Aandeel Akzo Nobel op beurs scherp omhoog

AMSTERDAM, 24 SEPT. Het aandeel Akzo Nobel is vanmorgen sterk opgeveerd op de Amsterdamse effectenbeurs. Akzo maakte gisteren bekend dat haar nieuwe anti-depressivum Remeron uit tests beter naar voren komt dan Prozac. Het aandeel boekte een winst van 6,50 gulden op 199,50.

AMSTERDAM Voor het overige namen beleggers vanmorgen een afwachtende houding aan. Zij kijken met spanning uit naar het overleg, later vandaag, van de Federal Reserve, het bestuur van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dankzij een sterk herstel op de beurs van New York, die vijftig punten lager opende maar op een nieuw record eindigde, en een vriendelijke obligatiemarkt noteerde het AEX-koersgemiddelde omstreeks het middaguur een winst van 1,86 punten op 563,47 punten. De iets lagere dollar had een negatieve invloed.

De omzetten waren over het algemeen beperkt. “Het is wederom een slappe vertoning”, aldus een commissionair. “We dobberen wat voort bij gebrek aan echt nieuws.”

Philips was opnieuw in trek. Het aandeel staat al een aantal dagen in de belangstelling van met name Amerikaanse beleggers. Philips boekte een winst van twee kwartjes op 60,20 gulden. De meeste andere internationals herstelden zich iets van het verlies gisteren. Uitzondering was het aandeel Unilever, dat 1,80 gulden verloor op 266,90 gulden. Getronics leverde veertig cent in op 40,40 gulden. Aandelen van banken en verzekeraars waren over het algemeen iets hoger.

De dollar was vanmorgen iets lager op de Europese valutamarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam een koers van 1,6952 gulden tegenover een slotkoers van 1,6965 gulden gisteren.

Handelaren zijn in afwachting van een vergadering van de Federal Reserve, het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken. De markt houdt rekening met een renteverhoging van ten minste een kwart procent.

Deskundigen verschillen van mening of de rente daadwerkelijk moet worden opgetrokken. De inflatie geeft daartoe geen aanleiding, maar gezien de groei van de Amerikaanse economie kan de inflatie de komende tijd oplopen. In het tweede kwartaal bedroeg de economische groei op jaarbasis 4,8 procent. Het is ongeveer anderhalf jaar geleden dat de rente in de VS voor het laatst werd verhoogd. Daarna volgden slechts verlagingen, de laatste eind januari van dit jaar. Democratische leden van het Amerikaanse Congres hebben er bij de Federal Reserve op aangedrongen de rente niet te verhogen. Met de presidentsverkiezingen op komst kan Clinton een renteverhoging niet gebruiken.

NEW YORK Vooruitlopend op het besluit van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, over een eventuele renteverhoging duikelde het Dow Jones-koersgemiddelde gisteren binnen een uur vijftig punten. Later op de dag sloeg de stemming om. In het kielzog van de oplopende obligatiemarkt eindigde de Dow Jones 6,28 punten hoger op een recordstand van 5894,74 punten. De Federal Reserve vergadert later vandaag voor het eerst na de zomervakantie over de te volgen monetaire koers. De omzet was met 298 miljoen aandelen bescheiden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een kalme dag. In vergelijking met de slotstand van afgelopen vrijdag eindigde het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen 59,75 punten hoger op 21,717,99. De Japanse beurs was gisteren vanwege een feestdag gesloten.