Zülle vergroot voorsprong in Vuelta

ROTTERDAM, 23 SEPT. Alex Zülle heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Zwitser won gisteren de vijftiende etappe en heeft nu bijna anderhalve minuut voorsprong op zijn Franse ploeggenoot Laurent Jalabert.

Gisteren won Zülle een bergetappe in winterse omstandigheden. Het peloton trotseerde regen, mist en wind. Op de ijskoude top van de Alto Cruz de la Demanda (1ste categorie) reed Zülle de Spanjaard José Jimenez voorbij. De Zwitser Dufaux en Jalabert eindigden op twee seconden van de klassementsleider.

Zülle is de grote favoriet voor de eindzege. Alleen Jalabert maakt een reële kans de achterstand goed te maken, maar ploegleider Saiz van Once heeft al duidelijk gemaakt dat de Fransman de Zwitser niet in de wielen mag rijden.

Maarten den Bakker, de kopman van TVM, verspeelde bijna vier minuten op Zülle. Erwin Nijboer stapte af. Hij had te veel last van bronchitis. “Ik kon echt niet verder, had bijna geen lucht meer.”

Biagio Conte behaalde zaterdag zijn tweede ritzege in de Vuelta. De Italiaan versloeg in het natuurpark van Cabarceno bij Santander in de sprint zijn Portugese medevluchter Orlando Rodrigues. Ze waren al na 45 kilometer ontsnapt en reden 157 kilometer voorop.

Het Spaanse wielerpubliek treurde dit weekeinde om zijn volksheld Miguel Indurain, die vrijdag afstapte in de nationale ronde. De kopman van Banesto had vooraf geen trek in de Vuelta, maar na zijn teleurstellende prestaties in de Tour de France werd hij door zijn sponsor verplicht mee te rijden. Na twaalf dagen hield de vijfvoudige Tourwinnaar het voor gezien. In de eerste bergetappe moest hij afhaken. Hij zou last hebben van een verkoudheid.

Indurain maakte zich minder druk dan zijn supporters. “Het lijkt wel of sommige mensen mij definitief willen begraven. Ze moeten zich niet in mij vergissen. Ik leef nog. Miguel Indurain is nog niet dood.” Indurain heeft nog geen beslissing genomen of hij over drie weken deelneemt aan het wereldkampioenschap in Lugano. De mondiale titel ontbreekt nog op zijn erelijst.

Olympisch kampioen Pascal Richard heeft de Rominger Classic gewonnen. De Zwitserse WK-favoriet bleef in Crans Montana de Italiaan Andrea Tafi voor. De Zwitser Beat Zberg legde beslag op de derde plaats met een achterstand van 38 seconden.

Erik Breukink is gisteren derde geworden in de vijftigste editie van de wielerwedstrijd Grand Prix d'Isbergues. Hij moest in de eindsprint de Belgische winnaar Mario Aerts en de Zweed Magnus Bachstedt voor laten gaan.