VW keert tegoedbon uit voor vrije tijd

BONN, 23 SEPT. Sparen voor je oude dag? Volkswagen heeft er iets nieuws op gevonden. En vooral de workaholics bij de Duitse autofabrikant zullen ervan profiteren.

Wie zijn vakantiedagen niet opneemt, veel overuren maakt en graag op zaterdag werkt mag straks vroeger met pensioen. In ruil voor werk biedt Volkswagen een Zeit-Wertpapier aan, een tegoedbon voor vrije tijd.

Als eerste Duitse onderneming heeft Volkswagen hiermee een variant ontwikkeld op de omstreden Vut-regeling (vervroegde uittreding). De 130.000 werknemers kunnen hun vrije-tijdsbonnen sparen maar ook onderling verhandelen. Bovendien zijn de bonnen erfelijk waardoor zelfs de kinderen ervan kunnen genieten.

De autofabrikant beoogt met deze noviteit de voor werkgevers kostbare Vut-regeling te omzeilen. Het bedrijf hoopt de produktiviteit ermee te verhogen en twee miljard mark te besparen zodat duizenden banen behouden kunnen blijven. Twee jaar geleden voerde Volkswagen al de vierdaagse werkweek in om arbeidsplaatsen veilig te stellen.

Werknemers kunnen de bonnen krijgen als ze extra hard werken. De tegenwaarde van de gespaarde tijd, het uurloon, komt in een investeringsfonds waarover rente wordt vergoed. Wie veel spaart kan eerder van zijn oude dag genieten.

Een woordvoerder van de personeelsafdeling van Volkswagen vindt dat het mes aan twee kanten snijdt. De werknemer heeft de keus of hij na zijn 55e doorwerkt of met pensioen wil door zijn vrije-tijdsbonnen in te lossen. De onderneming verwacht dat door dit model duizenden werknemers eerder met werken zullen stoppen en er minder ontslagen hoeven vallen. Het voorstel wordt binnenkort besproken met de ondernemingsraad in de hoop dat het zo snel mogelijk kan worden ingevoerd.

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben al enkele jaren ervaring met het ruilen van vrije tijd voor geld. Zo kunnen werknemers bij verzekeraar Centraal Beheer jaarlijks vijf vakantiedagen kopen of verkopen.

De opbrengst van verkochte dagen kan bij voorbeeld worden gebruikt voor een hoger pensioen, voor kinderopvang of een hypotheek. Bij Heineken, Akzo Nobel, V&D, KBB en in de metaalnijverheid beschikt het hoger personeel dankzij de vakbond VHP eveneens over mogelijkheden om vrije dagen op te sparen of in te ruilen.