'Vliegdekschip VS weer weg uit Golf'

STOCKHOLM, 23 SEPT. De Verenigde Staten zullen een van hun twee vliegdekschepen in de Golf waarschijnlijk weer terugtrekken nu de spanningen met Irak wegebben. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, gisteren gezegd. Maar de 5.000 man Amerikaanse troepen die nu in Koeweit zijn, blijven daar nog enkele maanden, voor oefeningen.

“Ik geloof werkelijk dat Irak nu in vergelijking met de dreigende acties van een maand geleden terugkrabbelt”, zo zei Perry op een vlucht van Finland naar Zweden voor besprekingen met defensie-functionarissen. “Alles wat ik de laatste vier, vijf dagen heb gezien, is positief.”

Na de kortstondige Iraakse militaire bezetting van de Koerdische stad Arbil en daaropvolgende Amerikaanse raketaanvallen op luchtafweerbatterijen in het zuiden van Irak stuurden de VS het vliegdekschip Enterprise, Patriot-antiraketraketten, een onderzeeboot en 3.500 man extra troepen naar het Golfgebied. Tegen een achtergrond van verdeeldheid onder hun bondgenoten kwamen de VS de afgelopen weken echter terug van plannen voor een nieuwe aanval op Irak, die waren aangekondigd nadat de Iraakse leider Saddam Hussein in woord en daad had laten blijken de geallieerde No-fly zones niet meer te erkennen. Na druk van Frankrijk en Rusland heeft ook Irak inmiddels ingebonden. (AP, Reuter)