'Veel onregelmatigheden'; Uitslagen in Bosnië week vertraagd

SARAJEVO, 23 SEPT. Bij de verkiezingen in Bosnië is sprake geweest van zoveel onregelmatigheden dat de officiële uitslag nog zeker een week op zich zal laten wachten. Dat heeft zaterdag de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, die toezicht houdt op de verkiezingen, gemeld.

De OVSE had volgens de oorspronkelijke plannen zaterdag de einduitslag van de verkiezingen van 14 september moeten publiceren.

Maar een woordvoerder van de OVSE maakte zaterdag melding van “enormediscrepanties” bij het tellen van de stemmen. “We hebben talrijke transcriptieverschillen gevonden, talrijke fouten ook bij het optellen van resultaten”, aldus de woordvoerder. Sommige eindresultaten van stembureau's zijn ook meer dan eens opgevoerd. Vrijdag heette het nog dat rond drie miljoen mensen hun stem hadden uitgebracht. Zaterdag werd dit aantal teruggebracht tot 2,8 miljoen, na aftrek van dubbel getelde stemmen.

De tot dusverre gepubliceerde uitslagen zijn om die reden nog steeds voorlopig en onofficieel, aldus de OVSE. Dat geldt ook voor de gemelde zege van president Alija Izetbegovic in de strijd om het Bosnische presidentschap. Zaterdag bevestigde een hertelling van de stemmen dat Izetbegovic meer stemmen heeft gekregen dan zijn rivaal in de strijd om het voorzitterschap van het staatspresidium, de Bosnische Serviër Momcilo Krajisnik, maar officieel is ook die uitslag nog niet. Volgens de zaterdag gepubliceerde hertelling heeft Izetbegovic overigens een nog iets grotere voorsprong - 40.000 stemmen - op Krajisnik dan aanvankelijk was gemeld.

De problemen met de aantallen kiesgerechtigde en opgekomen kiezers komen ten dele voort uit het feit dat er geen betrouwbare schattingen zijn van het aantal kiezers dat sinds 1991 is gestorven of gedood of dat is geëmigreerd. Voor een ander deel wordt het probleem veroorzaakt door manipulatie: er zijn kiezers geregistreerd die niet in Bosnië wonen of hebben gewoond, er zijn valse papieren gebruikt voor de registratie van kiezers en er zijn mensen dubbel geregistreerd.

De Internationale Crisisgroep (IGC), een onafhankelijke groep waarnemers, kwam eerder vorige week al tot de conclusie dat het aantal uitgebrachte stemmen bijna vier procent groter was dan het aantal geregistreerde kiezers. Volgens de IGC zouden de verkiezingen ongeldig moeten worden verklaard.

De gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië, die aanvankelijk ook op 14 september zouden worden gehouden maar die werden uitgesteld wegens de fraude bij de kiezersregistratie, worden tussen 22 en 24 november gehouden. Dat meldde zaterdag de OVSE. Uiterlijk 16 november moeten de kiezers zich opnieuw hebben laten registreren. De verkiezingen zelf worden over drie dagen uitgespreid. (Reuter, AP, AFP)