Unesco wil teruggave Elgin-marbles

PARIJS, 23 SEPT. De Unesco heeft het British Museum gevraagd de zogeheten Elgin-marbles aan Griekenland terug te geven. De marmeren beelden zijn friezen van de klassieke Parthenon-tempel in Athene en bevinden zich nu in Londen. Tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst in Parijs van de internationale commissie van de VN-organisatie voor teruggave van culturele erfgoederen kreeg secretaris-generaal Federico Mayor de oproep zich voor teruggave in te zetten.

De Griekse afgevaardigde wees er op dat het gaat om illegaal verworven cultureel erfgoed dat “de geest en beschaving van Griekenland op zijn hoogtepunt” vertegenwoordigt. Het Parthenon is het belangrijkste monument in Athene en werd in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd. De inmiddels overleden Griekse minister van cultuur Melina Mercouri vocht jarenlang vergeefs voor teruggave van de beeldenpartij. De Britse afgevaardigde herhaalde het Britse standpunt dat de beelden legaal zijn gekocht. Lord Elgin, de toenmalige Britse afgezant in het Turkse rijk, bracht de gekochte beelden in 1802 met toestemming van de Ottomaanse machthebbers over naar Groot-Brittannië. Sindsdien vormen zij één van de mooiste kunstschatten in het British Museum. (DPA/AFP)