Strijd om naam Match Makelaars

Wie is de rechtmatige eigenaar van Match Makelaars? Verenigde Makelaars Kantoren (VMK), het makelaarskantoor dat inmiddels de handelsnaam en intellectuele eigendommen van de Match Makelaars heeft overgenomen van de failliete, voormalige eigenaar Adviseurs Compagnie Nauta & Polak? Of de beide ex-directeuren mr. E. Horssius en M. Willemsen die inmiddels onder de dezelfde naam met de verkoop van huizen zijn begonnen?

F. de Leur, één van de financiers van VMK, weet het antwoord. Zowel de naam, het concept en de vijfhonderd door Randstad geselecteerde franchisenemers - ,'Match Makers' - behoren tot de boedel. En die heeft mr. H. Pasman, curator van Nauta & Polak, vrijdagmiddag verkocht aan VMK, dat binnenkort een landelijke makelaarsketen gaat beginnen. Onder de naam Match Makelaars wel te verstaan.

Horssius en Willemsen, twee van de drie bedenkers van de franchiseformule, denken daar anders over. Zij zijn afgelopen zaterdag begonnen met de verkoop van huizen in Elst, Oosterhout, Heteren en Soest. Als Match Makelaars.

Want dat de formule exclusief eigendom zou zijn van Nauta & Polak, gaat er bij Horssius niet in. Zowel het concept als de naam zijn volgens hem niet beschermd. Er is wel overleg geweest met de curator. Maar dat leverde niets op.

VMK laat het er niet bij zitten. De nieuwe eigenaar zou vandaag direct in contact treden met Horssius cum suis. Met de booschap de activiteiten onder de naam Match Makelaars onmiddellijk te staken, zonodig in kort geding bij de rechtbank in Den Bosch. Want daar is Match Woningmakelaardij gevestigd, de bv waarin Horssius zijn activiteiten heeft ondergebracht.

Curator Pasman wil niet zeggen hoeveel hij van VMK voor de overname heeft ontvangen. Het betreft “een substantieel bedrag”. Voldoende om de rechtszaak voort te kunnen zetten tegen Centraal Beheer. De Apeldoornse verzekeraar zou Match Makelaars in eerste instantie financieren, maar haakte op het laatste moment af. Hierdoor raakte de organisatie in ernstige financiële problemen.