RKC'er Alfred Schreuder scoort met schot vanaf eigen speelhelft

ROTTERDAM, 23 SEPT. Op de zevende speeldag van de eredivisie werd in negen wedstrijden slechts achttien keer gescoord. Er zat één wonderschone treffer bij. RKC'er Alfred Schreuder schoot in de wedstrijd tegen FC Groningen vanaf eigen helft raak. “Op de training lukt het ook weleens”, zei de speler. Hij had doelman Hilbers voortdurend te ver voor zijn doel zien staan. “Dus ik probeer het een keer, dacht ik.”

RKC won mede door de voltreffer van Schreuder met 2-1 en hield daarmee FC Groningen op de laatste plaats. De noorderlingen hadden hun nieuwste aanwinst Harvey Esajas in de ploeg. Hij hield het tot een kwartier voor tijd uit. Toen kreeg hij kramp. Groningen had verscheidene mogelijkheden. Alleen Rosén wist vlak voor tijd te scoren na een fout van RKC-keeper Van Dijk. Voor Groningen staat komende zondag weer een thuiswedstrijd op het programma, tegen AZ.

De Alkmaarders wonnen gisteren voor het eerst op eigen veld. Tegen FC Utrecht werd het 3-1. Verliezend trainer Ronald Spelbos ergerde zich andermaal aan de manier waarop zijn ploeg doelpunten tegen kreeg. Utrecht werd door AZ in de lucht verslagen. Danny Hesp en Peter Wijker, die zijn contract in Alkmaar tot 2005 verlengde, scoorden met het hoofd na een vrije trap en hoekschop. Met name David Sousa Nascimento was kwetsbaar in het centrum van de verdediging. Rob Witschge stond als libero opgesteld.

“Onbegrijpelijk”, vond Spelbos na afloop. “Het was de bedoeling dat iedere speler van ons zijn eigen oorlogje zou winnen. Hoe kon die Hesp dan zo vrij koppen? Twee doelpunten tegen uit een vrije trap, daar is niet tegen te voetballen.”

Roda JC klom naar de oude vertrouwde vierde plaats door in Breda met 1-0 te winnen van NAC. Edwin Vurens maakte het enige doelpunt. Roda speelt morgen de return van het UEFA-Cupduel tegen Schalke 04. De Limburgers moeten een 3-0 achterstand goedmaken.