Priester en schrijver Nouwen (64) overleden

ROTTERDAM, 23 SEPT. In Hilversum is zaterdag de priester/schrijver Henri Joseph Michiel Nouwen op 64-jarige leeftijd overleden. Zowel in Nederland als in de Verenigde Staten genoot Henri Nouwen veel bekendheid door de meer dan dertig boeken over spiritualiteit die door hem zijn geschreven. Van zijn boek 'Eindelijk Thuis' verschenen vertalingen in twintig talen.

Nouwen studeerde psychologie en theologie in Nijmegen en was later docent in de VS, aan het Gemeenschappelijk Pastoraal Instituut in Amsterdam en aan de Theologische Hogeschool in Utrecht. Van 1971 tot 1985 was hij hoogleraar aan de universiteiten van Yale en Harvard. Daarna verliet hij de academische wereld.

In 1986 werd Nouwen die priester van het aartsbisdom Utrecht was, pastor van de Ark-gemeenschap Daybreak in Toronto, waar hij werkte als pastor voor geestelijk gehandicapten. Nouwen was op doorreis naar Sint Petersburg waar een van zijn boeken verfilmd zou worden, toen hij in Nederland door een hartaanval werd getroffen.