Offensief Sri-lankese regering

COLOMBO, 23 SEPT. Regeringstroepen op Sri Lanka hebben gisteren en vanochtend posities van de Tamil-Tijgers bestookt, maar stuitten op hevig verzet van de rebellen. Tijdens het offensief zijn zeker dertig soldaten om het leven gekomen en raakten vijftig anderen gewond, aldus regeringsfunctionarissen. Aan Tamil-kant sneuvelden mogelijk tweehonderd strijders.

De troepen hadden posities ingenomen rond de strategisch gelegen stad Paranthan en trachtten zondag, na een rustige periode van een maand, op te rukken in de richting van Kilinochchi. De Tamils boden echter hevige weerstand en beschuldigden het leger ervan met artillerie en vliegtuigen burgers te hebben aangevallen.

Het regeringsleger veroverde begin dit jaar het schiereiland Jaffna, jarenlang het bolwerk van de Tamils. Het slaagt er echter niet in meer posities naar het zuiden te veroveren op de rebellen. Jaffna is nu gescheiden van het vasteland door 70 kilometer zuidelijker gelegen gebied dat in handen is van de Tamils en zich uitstrekt van Vavuniya tot Kilinochchi, waar de Tijgers hun nieuwe hoofdkwartier hebben gevestigd.

De afgelopen vijftien jaar zijn door de gevechten op het Aziatische eiland al zeker 50.000 doden gevallen. De Tamil-Tijgers streven naar een onafhankelijke staat. (AFP, Reuter)