NS bestellen vier hogesnelheidstreinen

De Nederlandse Spoorwegen hebben een contract getekend met Siemens Nederland voor de levering van vier hogesnelheidstreinen voor het internationale treinverkeer. Met de levering is volgens het contract een bedrag gemoeid van ongeveer 170 miljoen gulden.

De eerste treinstellen, bedoeld voor de verbinding Amsterdam-Frankfurt, zullen eind 1998 worden afgeleverd. Tevens hebben de NS een optie genomen op een groter aantal van deze treinen. Een concreet besluit hierover zal echter pas worden genomen als de plannen voor een hogesnelheids-spoorverbinding tussen Amsterdam en Berlijn en eventuele andere steden concreter zijn.

De bestelde treinstellen kunnen een maximumsnelheid bereiken van 330 kilometer per uur en bieden plaats aan ongeveer 400 reizigers.

NS Reizigers zal de treinen vanaf juni 1999 inzetten op de verbinding Amsterdam/Schiphol-Utrecht-Arnhem-Keulen-Frankfurt. Aanvankelijk rijden de nieuwe hogesnelheidstreinen over bestaande spoorlijnen.

Maar geleidelijk zal worden overgeschakeld op nieuwe hogesnelheidslijnen. Als de hele lijn klaar is - naar verwachting in 2007 - worden op het traject snelheden bereikt van 200 tot 300 kilometer per uur. Daarmee daalt de reistijd Amsterdam-Frankfurt van vijf uur naar ongeveer drie uur.