Nigeriaanse asielzoeksters in prostitutie

DEN HAAG, 23 SEPT. De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Schmitz (Justitie) over beweringen dat jonge Nigeriaanse asielzoeksters via vrouwenhandelaren onder meer in België in de prostitutie terechtkomen.

Justitie erkent dat er al enige tijd een onderzoek loopt naar deze praktijken, maar wil geen details geven. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het arrondissement Den Bosch in samenwerking met de politie in België. “Wij doen geen mededelingen over het onderzoek”, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Den Haag. “Je moet een broedende kip niet storen.”

In het weekeinde zei J. Allaert van de rijkswacht in Brussel in het dagblad Trouw dat er sprake is van een “gecontroleerde levering” van minderjarige Nigeriaanse meisjes van Nederland naar België. De meisjes zouden in Antwerpen in bordelen terechtkomen. Volgens Allaert kiezen mensenhandelaren Nederland uit omdat minderjarige meisjes niet worden teruggestuurd als zij om asiel vragen. Zij worden doorgaans opgevangen in een centrum in Eindhoven. Bij dit opvangcentrum worden enkele tientallen meisjes vermist.

Wethouder P. Sörensen van Antwerpen zei zaterdag dat de Nigeriaanse meisjes niet weten dat zij in Europa tot prostitutie worden gedwongen. Ze vliegen naar Europa in de waan dat zij een baan krijgen, aldus Sörensen.

De Eindhovense politie is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdwijning van asielzoeksters uit het opvangcentrum. Een woordvoerder van de politie zei gisteren dat de Belgische en Nederlandse autoriteiten over enkele weken “de koppen bij elkaar steken.”

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet snel een einde maakt aan de gedwongen prostitutie van de Nigeriaanse vrouwen. De CDA-fractie vraagt zich af of, en hoe Nederlandse en Belgische politiediensten samenwerken tegen internationale vrouwenhandelaren. Vice-fractievoorzitter De Hoop Scheffer wil van Schmitz weten wat de politie doet tegen “het misbruik van de meisjes”. “Het is een buitengewoon trieste zaak.” De Hoop Scheffer zei gisteren dat de Afrikaanse vrouwen klaarblijkelijk erin slagen om met valse identiteitspapieren Nederland binnen te komen. Hij zal Schmitz schriftelijke vragen stellen over de maatregelen die Justitie binnenslands, en in samenwerking met buitenlandse autoriteiten als de Belgische politie en de internationale politieorganisatie Interpol heeft genomen.

ChildRight, een internationale organisatie die voor kinderen opkomt, beschuldigt Nederland ervan het probleem onder de tafel te schuiven. De organisatie wijst al langer op de verdwijning van honderden kinderen uit opvangcentra in Nederland. Het beleid ten aanzien van kinderhandel loopt echter ver achter op de feiten, vindt ChildRight.