N-Korea wil onderzeeboot terug

SEOUL, 23 SEPT. Zuid-Korea heeft vanochtend scherp afwijzend gereageerd op de eis van de Noordkoreaanse regering tot de onmiddellijke teruggave van de onderzeeboot die vorig week strandde voor de kust van Kangnung, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de grens met Zuid-Korea.

In een eerder vanochtend uitgegeven verklaring van het officiële Noordkoreaanse persbureau staat dat het schip tijdens een oefening motorpech heeft gekregen en dat het daarna per ongeluk de wateren van Zuid-Korea is binnen gedreven. Maar een woordvoeder van het ministerie van defensie in Seoul reageerde dat het verzoek om teruggaven van het schip en de (lijken van) de bemanning zelfs niet in overweging zal worden genomen.

De massale klopjacht op aan land gekomen bemanningsleden van de onderzeeër wordt onverminderd voortgezet. Het afgelopen weekend werden opnieuw twee Noordkoreaanse 'infiltranten' dood geschoten. Afgelopen woensdag werden al de lijken van elf bemanningsleden gevonden. Daarnaast zijn nu in totaal negen Noordkoreanen gesneuveld in vuurgevechten met het Zuidkoreaanse leger en werd één man gevangen genomen. Er zouden nog vijf indringers voortvluchtig zijn.

Bij de gewapende confrontaties van de afgelopen dagen zijn overigens ook al drie Zuidkoreaanse militairen en een burger om het leven gekomen. Dat laatste gebeurde vanochtend vroeg toen Zuidkoreaanse soldaten per ongeluk het vuur openden op een 56-jarige man die paddestoelen wilde gaan plukken in de bergen.(Reuter,AFP)