KAR KAR

Boubacar 'Kar Kar' Traoré: Sa Golo (Indigo LBLC 2534 HM83).

Zijn bijnaam dankt hij aan zijn prestaties op het voetbalveld, 'kar kar' staat in het Bambara voor dribbelaar. Zijn eerste succes als muzikant behaalde Boubacar Traoré in 1963 toen zijn 'Mali Twist' bijna dagelijks gedraaid werd op Radio Mali. Hij verdiende er echter geen stuiver mee en hield zich in het leven met 'burgerbaantjes': kleermaker, koopman etc. In 1987 werd hij opnieuw ontdekt, eerst in Mali zelf, later, nadat hij naar Parijs was verhuisd, door het Engelse platenlabel Stern's.

In maart van dit jaar legde hij in Parijs Sa Golo vast, zijn vierde cd. In de meeste stukken overheerst een duidelijk Afrikaanse sfeer, een soepele deining, komt tijd komt raad. Uit andere, met name 'Mouso Teke Soma Ye' blijkt dat Kar Kar net als zijn landgenoot Ali Farka Touré met succes naar Amerikaanse country blues heeft geluisterd. Zijn stem heeft de daarbij passende ruige rafelrand, zijn gitaarspel is rijk en vol en vooral in de baslijnen uiterst solide.

Op 26 september speelt Traoré twee keer in het Amsterdamse Soeterijn theater. 's Middags als gast bij de presentatie van Mali Blues, het nieuwe boek van reis-schrijfster Lieve Joris die vorig jaar lange tijd met hem optrok, 's avonds voor een heel concert samen met kalebas-speler Baba Dramé. De laatste begeleidt hem ook op deze cd, vederlicht en onopvallend. Een 'bluesy' zwaargewicht met een opvliegend karakter kun je maar beter niet in de wielen rijden.

    • Frans van Leeuwen