Jeltsin wellicht te zwak voor hartoperatie

MOSKOU, 23 SEPT. De Russische cardioloog die is aangewezen om president Boris Jeltsin te opereren heeft gisteren gezegd dat de operatie pas 'binnen één, anderhalf of twee maanden' zal plaats hebben en misschien zelfs voor onbepaalde tijd zal worden uitgesteld. Jeltsin zelf heeft eerder gezegd dat de operatie eind deze maand plaatsvindt.

De opmerkingen van hartchirurg Renat Aktsjoerin hebben speculaties aangewakkerd dat de gezondheidstoestand van de 65-jarige president ernstiger is dan door het Kremlin wordt voorgesteld.

Een ex-medewerker van Jeltsin, Pavel Vosjtsjanov, zei vorige week dat de president problemen heeft aan zijn rug, zijn lever, zijn nieren, een oor en de bloedvaten in de hersenen. Volgens Vosjtsjanov heeft Jeltsin last van zware hoofdpijnen.

Aktsjoerin herhaalde gisteren in een gesprek met het onafhankelijke televisiestation NTV dat een groep Russische en buitenlandse artsen woensdag of donderdag tijdens een al eerder gepland congres van cardiologen zal beslissen wanneer de by-pass operatie kan worden uitgevoerd. Aktsjoerin onderstreepte dat men er zeker van moet zijn dat de president sterk genoeg is. “We zullen bekijken hoe de patiënt is voorbereid op de operatie. Elk risico moet gerechtvaardigd zijn. Als het risico gerechtvaardigd is, doe dan de operatie. Zo niet, doe dan geen domme dingen.”

Toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheid dat van de operatie zal worden afgezien, antwoordde de chirurg: “Dat is mogelijk, maar dan moeten we een speciaal regime opstellen voor de president. We zouden gedwongen zijn zijn fysieke activiteiten te beperken en hij zal dat niet tolereren.” Jeltsin zelf heeft in het vraaggesprek waarin hij zijn naderende operatie bekend maakte, begin september, al gezegd dat hij die mogelijkheid had afgewezen.

Vrijdag zei Aktsjoerin tegen de Amerikaanse televisie dat Jeltsin vlak voor de presidentsverkiezingen op 3 juli een hartaanval heeft gekregen. Hij voegde echter toe dat hij dat afleidde uit berichten de pers en later onderzoek van Jeltsin. Op het moment zelf was de president niet bij hem onder behandeling.

De Russische leider heeft een geschiedenis van hartproblemen en andere medische kwalen, die echter door het Kremlin zoveel mogelijk verborgen zijn gehouden. Sinds de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer is hij nauwelijks in het openbaar verschenen. Vorige week werd hij voor tests opgenomen in het Kremlin-ziekenhuis. Hoewel was gezegd dat de test twee dagen zouden duren, was de president daar vanmorgen nog steeds.

Een aantal van de presidentiële bevoegheden heeft Jeltsin tijdelijk overgedragen aan premier Tsjernomyrdin, volgens de grondwet de tweede man in de Russische hiërarchie.