Impulsen voor Duitse groei blijven uit

HALLE, 23 SEPT. Duitsland hoeft niet te rekenen op een structurele opleving van de economische groei. Daarvoor ontbreekt een krachtige impuls. Een duidelijk herstel van de export of van de particuliere consumptie is evenmin te verwachten. Ook zal het bedrijfsleven niet flink meer investeren. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het jongste economisch bericht van het IWH, een van de toonaangevende Duitse onderzoeksinstituten.

In het verleden heeft de export geregeld de opleving van de economie aangezwengeld. Vervolgens trokken de investeringen aan, waarna de vonk oversloeg naar de bestedingen. Weliswaar vormt de groeiende uitvoer ook dit jaar de belangrijkste motor voor de toenemende produktie, zo schrijft het IWH in het dit weekeinde gepubliceerde rapport, maar de impuls is te zwak.

Duitsland voert dit jaar amper 3,5 procent meer uit dan vorig jaar. Volgend jaar zal de grootste economische macht van Europa een exportgroei van 5 procent beleven. De uitvoer vormt een vitale factor in de Duitse economie, erkent het IWH, maar de groei is in vergelijking met vorige herstelperiodes te mager.

De bijdrage aan het economisch herstel van de particuliere bestedingen zal teruglopen. In de eerste helft van 1996 zorgde de consumptie nog voor een opleving van de economie, maar daarvan zal in de tweede helft en in 1997 geen sprake meer zijn. De oorzaak van deze tendens is een combinatie van loonmatigingen, hogere sociale premies en bezuinigingen van de regering.

Dit jaar komt de groei van de economie uit op 1 procent, aldus het instituut in Halle. Volgend jaar groeit de bedrijvigheid met 1,75 procent nauwelijks harder. De regering in Bonn gaat voor 1996 uit van een toeneming van ten minste 0,75 procent. In 1997 zal de economische groei op 2 tot 2,5 procent uitkomen.

Volgens de Europese Commissie kan echter de opleving in Duitsland juist een bijdrage leveren aan het herstel in de hele Unie. De historisch lage inflatie, de dalende rentetarieven en de stabiele wisselkoersen geven aan dat een ommekeer voor de deur staat, aldus de commissie zaterdag in Dublin. (DPA)