Handel misbruikt slachtpremie

DEN HAAG, 23 SEPT. Europese veehandelaren maken misbruik van de slachtpremie voor jonge kalveren die in Groot-Brittannië wordt betaald om de markt voor rundvlees op peil te houden.

Een woordvoerder van de Produktschappen Vee, Vlees en Eieren heeft dat dit weekeinde bevestigd. In het Verenigd Koninkrijk wordt een premie betaald bij de slacht van kalveren die nog geen drie weken oud zijn. Die premie brengt sommige Europese handelaren ertoe het jonge vee naar Groot-Brittannië te exporteren.

Hoewel het niet om grote transporten zou gaan, keuren de Produktschappen deze uitvoer af. “Het is de wereld op z'n kop”, aldus de woordvoerder. “Maar we kunnen het niet tegengaan. Er is immers een Europese markt.”

Hij wijst erop dat de Britse slachtpremie slecht is voor de kalversector. De Produktschappen hebben inmiddels een voorstel aan de Europese Commissie gedaan voor een efficiëntere aanpak van de regulering van de kalversector, gericht op het terugbrengen van het gemiddeld slachtgewicht van kalveren van een half jaar oud.

De woordvoerder maakte verder bekend dat de consumptie van rundvlees in Nederland inmiddels weer vrijwel op het normale niveau is. De consumptie van rundvlees nam aanvankelijk met zes procent af nadat in maart de zogeheten BSE-crisis uitbrak. De Britse regering gaf in die maand toe dat er mogelijk verband is tussen de gekke-koeienziekte BSE en een dodelijke hersenziekte bij mensen.

De aanhoudende crisis rond de runderziekte is voor de Europese landbouwministers het belangrijkste onderwerp van gesprek tijdens hun informele ontmoeting vandaag en morgen in het Ierse Killarney. Ze moeten zich beraden op een reactie na de Britse weigering om eerdere afspraken over de slacht van ruim 130.000 runderen na te komen. De Britse regering besloot daartoe op grond van een nieuwe studie van de veterinaire professor Anderson, verbonden aan de universiteit van Oxford. Hij gaat ervan uit dat de gekke-koeienziekte BSE tegen het jaar 2002 automatisch is uitgestorven. (ANP)