Gemeentendag

Foto: BALK, 23 SEPT. Simultaan schaken tegen de wethouder, varen op een authentiek skûtsje, wandelen in de bossen, gratis zwemmen in het zwembad, zaklopen, Braziliaans vechtdansen, touwtrekken, sjoelen, schieten op een hockeydoel, drummen met Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring.

Afgelopen zaterdag bezochten duizenden Nederlanders de zesde landelijke Gemeentedag om te sporten of kennis te maken met nieuwe sporten. Het thema van de dag, waaraan 135 gemeenten deelnamen, was sport en recreatie. Rondom gemeentehuizen, op sportcomplexen en in recreatiegebieden waren talloze activiteiten georganiseerd. Het doel van de Gemeentedag is de band tussen de burgers en de gemeentelijke besturen op informele wijze te versterken. Bezoekers konden zaterdag deelnemen aan wedstrijden, demonstraties volgen of debatteren met bestuurders over de verdeling van het sportbudget.

Voor het gemeentehuis van Gaasterlân-Sleat in het Friese Balk genoten twee fietsende Amerikaanse toeristen, onderweg naar Amsterdam, van een optreden van het zeemanskoort “Gjin see te heech”, (Geen zee te hoog). Het skûtsje “Sted Sleat” dat het Sleatermar opvoer, redde en passant nog enkele Duitse toeristen nadat hun zeilbootje was omgeslagen. Ze kwamen aan boord op adem met een onvervalste Friese Beerenburger. (Foto Sake Elzinga)