Gedragsregels commissarissen

ROTTERDAM, 23 SEPT. Niet alleen een politicus moet onkreukbaar zijn, ook een commissaris in het bedrijfsleven moet zich verre houden van belangenverstrengeling. Dat laatste staat in de gedragsregels voor commissarissen die het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) in 1993 heeft uitgevaardigd.

Volgens voorzitter M. Veth van het NCD heeft VVD-fractievoorzitter Bolkestein zich niet aan die regel gehouden als hij als commissaris bij Minister Borst heeft gepleit voor het farmaceutische bedrijf Merck, Sharp en Dohme (MSD). Bij dat bedrijf bekleedt Bolkestein een commissarriaat.

“Een commissaris is in de eerste plaats een toezichthouder van de directie van een bedrijf. Verder wordt hij geacht als klankbord te dienen voor diezelfde directie”, aldus Veth die erkent dat commissarissen vaak bij bedrijven worden binnengehaald om het belang naar buiten te dienen. “Maar dat is vooral vanwege de kennis die zo iemand heeft. Zij weten hoe de hazen lopen”. Een commissaris mag volgens Veth daarnaast in de maatschappij ook best voor het bedrijf pleiten, maar dat moet zich wel verhouden met andere toezichthoudende taken of commissariaten. “Als volksvertegenwoordiger is Bolkestein in feite toezichthouder op de minister”, zegt Veth, en die twee toezichthoudende taken komen met elkaar in conflict. Overigens kan Veth zich niet voorstellen dat Bolkestein als commissaris bij MSD brieven heeft gestuurd naar minister Borst om medicijnen op lijsten te krijgen waarvoor patiënten geen vergoeding betalen. Hij kan het niet zo snel nagaan, maar Veth denkt dat de directeuren van MSD wel bij zijn centrum zijn aangesloten. Bolkestein, zo veronderstelt de voorzitter, is geen lid.