Ex-bisschop krijgt geld voor verhaal

LONDEN, 23 SEPT. 'Een Judas' werd hij zondag vanaf de kansel in zijn eigen kerk in het Schotse Oban genoemd. De rooms-katholieke bisschop Roderick Wright, die vorige week verdween met de onlangs gescheiden 41-jarige Kathleen MacPhee, die enkele dagen later ook nog eens een vijftien-jarige zoon bleek te hebben bij een andere vrouw, en die daarna op eigen verzoek door de paus uit zijn ambt is ontslagen, heeft zijn 'verhaal' verkocht aan een Engelse krant.

“Christus werd door een van de zijnen verraden voor 30 zilverlingen, misschien voelen velen van ons zich net zo verraden,” zei de priester die voorging in de mis op zondagochtend. Kardinaal Thomas Winning, hoofd van de Schotse rooms-katholieke kerk, noemde Wright daad “zeer betreurenswaardig”.

Niet bekend

“We hebben nooit het bed met elkaar gedeeld,” zegt de 56-jarige Wright in het interview over zijn relatie met MacPhee. In het over vijf pagina's uitgesmeerde interview vertelt hij dat hij van plan is met MacPhee te trouwen. Verder biedt hij verontschuldigingen aan voor de pijn die hij bij velen, vooral ook bij zijn zoon, heeft veroorzaakt. Wright ontkent dat hij nog andere relaties met vrouwen heeft gehad.

Het schandaal heeft de discussie over het celibaat opnieuw aangezwengeld. Volgens een Britse organisatie van vrouwen die ooit een verhouding hadden met een priester toont het voorbeeld van Wright andermaal de gevaren van een verplicht celibaat. De organisatie telt 80 leden en vermoedt dat er honderden vrouwen zijn die een relatie hebben met een priester. Vlak na het ontslag van Wright noemde de Britse kardinaal Basil Hume het celibaat al “een kerkelijke (-) en geen heilige wet.” (Reuter)