Ernstige fouten justitie Charleroi in zedenzaak

BRUSSEL, 23 SEPT. Niet alleen de Belgische rijkswacht, ook justitie in Charlerloi heeft fouten gemaakt in het onderzoek naar de verdwenen meisjes. Dat blijkt uit gegevens in het rapport over het onderzoek, opgesteld door procureur-generaal Velu van het Hof van Cassatie, die dit weekeinde uitlekten in de media.

Minister van justitie De Clerck maakte vorige week al een deel van het rapport bekend. Naar nu blijkt heeft de rijkswacht in augustus vorig jaar, na de ontvoering van de meisjes Julie, Mélissa, An en Eefje, het parket in Charleroi gevraagd een onderzoek te openen naar Marc Dutroux. Die is nu aangehouden als hoofdverdachte, maar het parket vond een onderzoek destijds niet nodig.

Ook blijkt dat het parket bezwarende informatie over Dutroux niet doorgaf aan het parket in Luik, dat het onderzoek leidde naar Julie en Mélissa. Velu dringt er op aan geen sancties te nemen tegen magistraten van Charleroi maar alleen “bemerkingen” te maken. De magistraten zouden al sterk getraumatiseerd zijn door de schokkende gebeurtenissen. Ook voert Velu verzachtende omstandigheden aan, zoals het machtsvacuüm dat lange tijd bestond in Charleroi.

In het deel van het rapport dat minister De Clerck vorige week in de Kamer bekend maakte, stond dat de rijkswacht had geblunderd in het onderzoek. De rijkswacht reageerde dit weekeinde bijzonder fel. De vakbond van de rijkswacht dreigt gegevens bekend te maken die magistraten, parketten en hooggeplaatste personen in diskrediet zullen brengen. “In België wordt op grote schaal klassejustitie gepleegd”, aldus vakbondsvertegenwoordiger Paul van Keer. “U zou verbaasd zijn als u zag voor welke mensen de parketten bepaalde zaken ter zijde leggen. Zaken van gewone mensen worden niet geseponeerd.”

Ook procureur Bourlet van Neufchâteau, die het onderzoek naar de verdwenen meisjes leidt, nam het dit weekeinde op voor de rijkswacht. De procureur gaat in tegen de opmerking van Velu dat Dutroux geen bescherming genoot binnen het parket van Charleroi. Bourlet is dit juist aan het onderzoeken en stelde daartoe vorige week een hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie van Charleroi in staat van beschuldiging. Eerder werd al een hoofdinspecteur van de gerechtelijk politie aangehouden in verband met de autozwendel rond Dutroux. “Dit dossier is hier in Neufchâteau in onderzoek en aan mij heeft men in elk geval niets gevraagd”, aldus Bourlet. “Velu zegt het tegenovergestelde van wat in mijn dossier staat.”

Niet bekend

Ook over de toekomstige werking van justitie verschillen socialisten en christendemocraten van mening. De SP wil één centraal parket, de CVP wil meer samenwerking tussen de 27 bestaande parketten. Volgens CVP-voorzitter Marc van Peel is er geen sprake van een regeringscrisis. Dat zou op dit moment ook niet opportuun zijn, aldus Van Peel, nu de regering op het punt staat de begroting voor volgend jaar af te ronden.

    • Birgit Donker