Duitse auteurs eindelijk verenigd

DARMSTADT, 23 SEPT. Zes jaar na de Duitse hereniging sluiten de West- en Oostduitse Penclubs, beide lid van de Internationale schrijversorganisatie PEN, zich aaneen.

Een grote meerderheid van de Westduitse PEN-vereniging ging daarmee akkoord. De Oostduitse zusterorganisatie sprak zich daar al in 1994 voor uit. Een enquête onder de Westduitse leden leverde 232 voorstanders en 97 tegenstanders op, zo deelde de PEN-club in Darmstadt mee. De schrijvers in het westen van Duitsland hebben zich jarenlang verzet tegen samensmelting van de twee PEN-verenigingen, omdat zij hun collega's uit de voormalige DDR verweten te nauwe banden te hebben onderhouden met de communistische machthebbers. De formele samensmelting zal in april volgend jaar in Quedlinburg plaatsvinden. (AFP)