DNB probeert grip te krijgen op speciale beleggingsfondsen

AMSTERDAM, 23 SEPT. De Nederlandsche Bank (DNB) probeert meer grip te krijgen op speciale beleggingsfondsen. Naast de reguliere fondsen die beleggen in effecten of valuta's, worden ook speciale fondsen aangeboden die beleggers in staat stellen te investeren in natura, zoals teakhout, diamanten of struisvogels.

De meeste van dit soort speciale fondsen staan niet onder toezicht van DNB, omdat de aanbieders van deze fondsen gebruik maken van een leemte in de wet. Om die reden is de centrale bank een proefproces begonnen tegen het teakfonds Bosque Teca Verde.

Bosque Teca valt momenteel niet onder toezicht van DNB. Volgens de Wet toezicht beleggingsinstellingen mag de centrale bank alleen fondsen controleren die collectief beleggen. Bosque Teca en de andere natura-beleggers werken echter met individuele contracten.

“Dat is een handigheidje; een soort bypass, uitsluitend bedoeld om ons buiten de deur te houden”, meent een woordvoerder van DNB.

Bosque Teca Verde sluit echter uitsluitend individuele contracten af met beleggers. De klanten zijn daardoor formeel gezien eigenaar van een afgebakend deel van het beleggingsproject. In het geval van Teca Verde gaat het om een deel van een teakbos op Costa Rica. De Nederlandsche Bank heeft tot nu toe niets kunnen ondernemen tegen deze fondsen. Wel wordt overleg gevoerd met het ministerie van Financiën om tot aanpassing van de wet te komen. De DNB acht dit nodig om verdere problemen met speciale beleggingsfondsen te voorkomen. De afgelopen maanden is er een aantal speciale beleggingsfondsen failliet gegaan, zoals het diamantfonds Albeco en Ostrich Farming Corporation, een organisatie die belegde in struisvogels. Hierdoor raakten honderden mensen gemiddeld enkele duizenden guldens per persoon kwijt. “Als toezichthouder lopen wij daardoor schade op”, aldus de DNB-woordvoerder. “Het zorgt voor een negatief uitstralingseffect.”

Stelt de rechter de centrale bank in het gelijk, dan is volgens de zegsman een simpel telefoontje met DNB voldoende om aspirant-beleggers te garanderen of ze al dan niet met een bonafide organisatie in zee gaan. Overigens heeft de centrale bank de zaak vorig jaar ook al voorgelegd aan het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Bij deze instantie trok DNB echter aan het kortste eind. Daarom wil de bank via de gewone rechter alsnog haar gelijk halen.