DIE ZEIT

De werkloosheid drukt een zwaarder stempel op de Duitse samenleving dan de meeste politici voor waar willen hebben, aldus Die Zeit. Vorige week begon het blad de serie 'De magere jaren', die de verandering in het maatschappelijk klimaat wil illustreren.

In de tweede aflevering gaat het over de gedaanteverwisseling die de Deutsche Bank momenteel ondergaat om zich op de wereldmarkt te handhaven. In amper drie jaar tijd verdwijnen bij deze instelling bijna 10.000 van de 53.000 arbeidsplaatsen. Doel is de rentabiliteit van het bankbedrijf aanzienlijk te verbeteren. De overname van de Britse investmentbank Morgan Grenfell werkte op de bedrijfscultuur van de Deutsche Bank uit als een shocktherapie: bij elke verandering wordt de Duitse banktraditie verdrongen door de Angelsaksische, waardoor het wel lijkt alsof 'Londen' het commando bij de Deutsche Bank inmiddels heeft overgenomen.