Cyclische fondsen laten Damrak in steek

AMSTERDAM, 23 SEPT. Een gebrek aan bedrijfsnieuws en een vrijwel onveranderde dollar zorgden vanochtend voor een uiterst stille stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De belangrijkste beursbarometer, de AEX-index, opende 1,35 punten lager op 545,35 punten.

AMSTERDAM Tegen het middaguur verloor de AEX nog verder terrein op een stand van 563,50 punten. Een stijger op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend papiergigant KNP BT dat een dubbeltje hoger noteerde op 40,30. Polygram was een gulden hoger op 92,20 gulden en meerderheidsaandeelhouder Philips kwam 20 cent hoger uit op 59,50 gulden. Van de hoofdfondsen wisten ook CSM (twee dubbeltjes hoger op 85,30 gulden), Amev (plus 10 cent op 50,10 gulden) en Wolters Kluwer (10 cent hoger op 208,60) zich aan de matte stemming op het Damrak te ontrekken.

Hoewel handelaren aanvankelijk hoopten op belangstelling voor cyclische fondsen bleek dat rond het middaguur niet uit de koersontwikkeling op het Damrak. Scheepvaart- en transportconcern Nedlloyd dat de afgelopen twee weken wist te profiteren van de aangekondigde fusie van de containerdivisie met die van de Britse rederij P&O, moest vanmorgen vier dubbeltjes terug op 43,30. Afgelopen vrijdag was de koers ook al een halve gulden afgevlakt. Op 10 september werd nog een hoogste koers bereikt van 47,00 gulden.

In de chemiesector moesten zowel DSM (min dertig cent op 167,70 gulden) als Akzo Nobel (1,80 gulden lager naar 193,40 gulden) terrein prijsgeven. Hoogovens was 50 cent lager op 59,80 gulden. Er zit nu al weken erg weinig beweging in het fonds, waarvan de resultaten in zowel de staal- als aluminimumsector licht onder druk staan. Het hoogtepunt van de koers Hoogovens dit jaar van 69,20 gulden is alweer ruim een half jaar geleden. Afgelopen week kwam het IJmuidense bedrijf in het nieuws door een geplande overname van een Waals staalbedrijf. Een belangrijke indicatie voor de koers aangezien Hoogovens de groei van omzet en bedrijfsresultaat in de nabije toekomst vooal ziet komen van acquisities en het leveren van produkten met toegevoegde waarde. Vooral in de verpakkingsssector en met produkten die worden geleverd aan de autoindustrie is Hoogovens daar al een heel eind mee gevorderd. Bij de uitgevers deden zich geen schokkende ontwikkelingen voor. In tegenstelling tot Wolters Kluwer zwakte de koers van zowel Elsevier als VNU licht af. Bij de voedingsmiddelen opende Heineken drie dubbeltjes lager. Later op de ochtend trok de koers weer aan tot vier dubbeltjes winst tot 304,90 gulden. Niettemin hebben de meeste beleggers en analisten zich afgekeerd van het fonds dat het afgelopen anderhalf jaar explosief gestegen is. Enkele weken geleden volgde daarop een koerscorrectie van bijna 100 gulden in een paar dagen. Hoewel AMEV licht in prijs steeg, gold dat niet voor de overige financiele hoofdfondsen. ABN Amro noteerde 0,6 gulden lager op 92,20 gulden, ING 0,5 gulden lager op 52,20 gulden en Aegon moest twee dubbeltjes terug naar 84,50 gulden.

TOKIO ODe beurs van Tokio was gesloten in verband met een nationale feestdag in Japan.