Consument uit vertrouwen

DEN HAAG, 23 SEPT. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie neemt verder toe en is sinds vorig jaar oktober niet zo hoog geweest. De koopbereidheid daarentegen neemt juist af.

Dit blijkt uit het maandelijkse Consumenten Conjunctuuronderzoek waarvan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend de resultaten bekendmaakte.

De beoordeling door de consument van de algemene economische situatie is in september volgens het CBS “beduidend gunstiger” dan in augustus. Voor het eerst sinds januari overtreft het aantal mensen dat de economische ontwikkeling positief beoordeelt het aantal pessimistisch gestemden weer. Dit wordt toegeschreven aan de gunstige berichten over de Nederlandse economie van de afgelopen weken. Zo werd in de aanloop naar Prinsjesdag bekend dat de economie harder groeit dan in het voorjaar voorzien en dat de werkloosheid mede daardoor daalt.

Het toenemende vertrouwen wordt vooralsnog niet uitgedrukt in klinkende munt. De koopbereidheid van de Nederlandse consument was volgens het CBS in september lager dan in augustus. De indicator voor de koopbereidheid wordt afgeleid uit de antwoorden op drie vragen. Twee gaan over de financiële situatie van het eigen huishouden. Die wordt gunstig beoordeeld. Slechter is het gesteld met het antwoord op de vraag of consumenten de tijd rijp achten voor grote aankopen. Hoewel de bereidheid daartoe nog positief is, is ze sinds mei niet zo gering geweest.