'Burgeruitkering' nabestaanden Hercules-vliegramp

DEN HAAG, 23 SEPT. Nabestaanden van slachtoffers van het ongeluk met de Belgische Hercules op de vliegbasis Eindhoven krijgen een uitkering van het rijk van dertigduizend gulden. Dit heeft een woordvoerder van het Ministerie van Defensie zaterdag meegedeeld.

Defensie ontkent berichten in de landelijke media dat het bedrag is bedoeld als schadevergoeding of smartegeld. Het ministerie heeft vandaag een brief gestuurd naar de nabestaanden van de slachtoffers om te benadrukken dat het bedrag volledig losstaat van overige vergoedingen.

Defensie heeft een onafhankelijk bureau in de arm genomen dat voor elke nabestaande de geleden schade inventariseert. Deze bedragen zullen volledig door het ministerie worden vergoed en komen bovenop de genoemde dertigduizend gulden.

Voor militairen wordt geen collectieve verzekering afgesloten als zij op reis gaan voor de overheid. Bij burgerambtenaren is het gebruikelijk dat de overheid bij overlijden dertigduizend gulden uitkeert. Naar aanleiding van de ramp met de Hercules heeft Defensie besloten dat ook voor militairen een dergelijke regeling moet komen. Vooruitlopend hierop heeft het ministerie het bedrag uitgekeerd.

De vliegramp gebeurde op 15 juli van dit jaar. Er kwamen dertig muzikanten van het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht en vier Belgische bemanningsleden om het leven. Van de zeven zwaar gewonden worden er nog zes in ziekenhuizen verpleegd. Een van hen heeft het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten.