Brentjens door ziekte kansloos in Australië

CAIRNS, 23 SEPT. Mountainbiker Bart Brentjens is er niet in geslaagd zijn wereldtitel te prolongeren. In het Australische Cairns werd de olympisch kampioen geplaagd door een voedselvergiftiging. Brentjens werd zesde. De Fransman Jerome Chiotti is zijn opvolger. De Zwitser Thomas Frischknecht werd tweede, de Noor Rune Hoydahl derde.

Brentjens (27) had conditionele problemen op het bloedhete parcours in Australië. Voor de wedstrijd moest hij regelmatig overgeven. Tijdens de race miste hij de kracht die hem de afgelopen jaren zo gevreesd heeft gemaakt. “Ik had absoluut geen macht in de benen”, sprak de onttroonde kampioen na afloop.

Brentjens had zich vooraf stilletjes neergelegd bij een nederlaag. “Ik geloofde er niet in, twijfelde aan mezelf. Ik heb zes ronden tegen mezelf moeten knokken. Na een paar kilometer was me al duidelijk dat het niet zou lukken. Het maakt dan ook niet meer uit of je vijfde, zesde of zevende wordt.”

Bas de Bever werd bij het WK in Cairns derde op het onderdeel downhill. De Fransman Nicolas Vouilloz bleek de sterkste in de spectaculaire afdaling. De 28-jarige De Bever kwam een fractie tekort voor de gouden medaille. “Als je zo dicht bij goud zit, ga je de hele film nog eens afdraaien. Je vraagt je af of je ergens nog een seconde tijdwinst had kunnen boeken. Maar ik ben tevreden met brons.”

De Bever raakte een paar jaar geleden verknocht aan de downhill-discipline. “Je moet er een beetje lef voor hebben. Downhillers worden altijd een beetje vreemd aangekeken. Ze hebben de naam stappers en zuipers te zijn. Een huisje-boompje-beestje figuur zal ik inderdaad nooit worden, maar ik neem mijn sport wel uiterst serieus.”

Elsbeth Vink is bij het WK als vijftiende geëindigd op het onderdeel cross country. De Canadese Alison Sydor prolongeerde haar titel. Zilver was er voor de Amerikaanse Ruthye Matthes en brons voor de Italiaanse Maria Paola Turcutto. (ANP)