Actrice Lamour overleden

LOS ANGELES, 23 SEPT. De actrice Dorothy Lamour, vooral bekend als de exotische schone in de komische films van Bob Hope en Bing Crosby, is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Ze begon haar carrière in 1931 als Miss New Orleans en was daarna zangeres bij het dansorkest van Herbie Kaye, haar eerste echtgenoot.

Haar filmdebuut maakte ze in 1936 in de titelrol van de film Jungle Princess. Vier jaar later volgde The Road to Singapore, de eerste van de zes films waarin ze de in een sarong gehulde tegenspeelster was van het toenmalige duo Hope en Crosby.

Dorothy Lamour, die eigenlijk Mary Leta Dorothy Kaumeyer heette, speelde in vijf van die zes films de vrouwelijke hoofdrol. In de zesde, de geflopte The Road to Hong Kong uit 1961, werd ze naar de achtergrond verdrongen door de veel jongere Joan Collins. Sindsdien speelde ze kleinere rollen in films en tv-series. Met haar gevoileerde zangstem verscheen ze ook in musicals, zoals Hello Dolly!, en tot in de jaren tachtig trad ze met een selectie van oude nummers op in de grote nachtclubs. (AP/Reuter)