Aanslag moskee Pakistan, 21 doden

NEW DELHI, 23 SEPT. Bij een aanslag op een sunnitische moskee in de Pakistaanse stad Multan zijn vanmorgen zeker 21 mensen doodgeschoten en enkele tientallen gewond.

De slachtoffers waren juist aan het ochtendgebed begonnen, toen drie auto's stopten bij de moskee, waaruit gewapende mannen te voorschijn kwamen die onmiddellijk het vuur op de gelovigen openden. De daders wisten vervolgens te ontkomen. De toestand in Multan, 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Islamabad, was vanmorgen zeer gespannen.

Niemand heeft tot dusverre de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen, maar de politie gaat ervan uit dat deze het werk is van shi'itische moslims ter vergelding van een soortgelijk bloedbad onder leden van hun geloofsgemeenschap vorige maand. Daarbij verloren achttien moslims het leven.

Hoewel Pakistan geen traditie kent van onverdraagzaamheid tussen de sunnitische meerderheid en de shi'itische minderheid, hebben extremistische groeperingen van beide zijden de afgelopen maanden herhaaldelijk bloedige acties tegen elkaar gevoerd.

In en om het noordwestelijke stadje Parachinar, dicht bij de grens met Afghanistan, kwam het ruim een week geleden eveneens tot een bloedige uitbarsting tussen beide kampen. Nadat een student leuzen tegen de shi'ieten op een school in Parachinar had gekalkt, namen andere studenten wraak. Een leraar op de school werd gedood en binnen de kortste keren sloeg de onrust tussen beide zijden ook over naar enkele dorpen in de buurt.

Aangezien Parachinar in een tribaal gebied ligt waar de bewoners doorgaans liever op hun eigen wapens vertrouwen dan op die van de overheid, ontspon zich een mini-oorlog waarbij onder andere raketwerpers werden ingezet.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten kwamen bij deze twisten 97 mensen om het leven. Volgens onofficiële berichten waren er zeker twee keer zoveel doden. Veel lijken werden onthoofd achtergelaten in moskeeën.

Pagina 6: 'Pakistan in gevaar'

Vorig jaar leek ook de grootste stad van het land, Karachi, ten prooi te vallen aan godsdiensttwisten. Daar voerde de radicaal sunnitische Sipah-i-Saheba acties uit tegen willekeurige shi'itische moslims, terwijl de shi'itische extremisten van Tehriq-e-Janfria die beantwoordden met terreur tegen sunnitische moslims. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven, maar de afgelopen maanden was de toestand in Karachi aanzienlijk kalmer geworden.

Premier Benazir Bhutto waarschuwde onlangs dat Pakistan bij het aanhouden van zulke godsdiensttwisten uiteen zou kunnen vallen. Sommigen bechuldigen de regering er echter van de rellen tussen sunnieten en shi'ieten zelf aan te wakkeren om daarmee de aandacht af te leiden van de ernstige economische en politieke problemen waarmee het land heeft te kampen.

    • Floris van Straaten