'Aanslag IRA verijdeld'; Politie doodt IRA-verdachte bij arrestatie

LONDEN/BELFAST, 23 SEPT. Bij de arrestatie vanochtend van zes mogelijke IRA-terroristen is een van de arrestanten omgekomen. De man overleed in het ziekenhuis als gevolg van verwondingen na een vuurgevecht met een speciale anti-terreurbrigade van de politie.

De arrestaties hadden plaats in Londen en de Zuid-Engelse provincie Sussex. Met de aanhouding is volgens de politie een zware aanslag voorkomen van het Ierse Republikeinse Leger, dat strijdt voor Noord-Ierse onafhankelijkheid van Groot-Brittanië. De politie vond bij de gearresteerden grote hoeveelheden explosieven, en verder vuurwapens en materiaal om bommen te maken.

Zondag was het voormalige Amerikaanse congreslid Bruce Morrison, die ook betrokken was bij eerdere onderhandelingen met de IRA, pessimistisch over het opnieuw afkondigen van een staakt-het-vuren. Vorige week verschenen geruchten in Britse kranten, gebaseerd op zegslieden van Britse veiligheidsdiensten en op mensen uit de omgeving van de IRA, dat de organisatie een nieuw staakt-het vuren zou overwegen. Een zware bomaanslag in Londen maakte in februari een einde aan een 17 maanden durend staakt-het-vuren. Dat gebeurde volgens de IRA uit frustratie overt de traag verlopende vredesonderhandelingen.

Morrison zei dat uit gesprekken met partijleden van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, niets was gebleken van een mogelijk nieuw bestand. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er een staakt-het vuren komt als er daarna eerst gediscussieerd gaat worden over allerlei andere voorwaarden om Sinn Fein aan de vredesonderhandelingen te laten deelnemen”, aldus Morrison.

Sinn Fein beschouwt de huidige vredesonderhandelingen, waaraan de partij niet mag deelnemen, als volkomen mislukt. Partijstrateeg Martin McGuinness zei dit weekeinde dat deelname van Sinn Fein noodzakelijk is om tot vrede te komen. Maar tot nu toe heeft de Britse regering echter steeds geëist dat de IRA eerst volledig wordt ontwapend, voordat Sinn Fein mag meepraten. Die eis moet van tafel, aldus McGuinness. Hij verwacht “vertrouwenwekkende” maatregelen van de Britse regering.

De vredesonderhandelingen, onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell, werden twee weken geleden hervat, maar hebben nog niets opgeleverd. De gesprekken gaan nog steeds alleen over procedures. (Reuter, AP)