Zweden is op weg naar overschot op begroting

STOCKHOLM, 21 SEPT. Zweden is op weg naar een begrotingsoverschot. Dit blijkt uit de begroting voor volgend jaar, die minister van Financiën Erik Asbrink gisteren aan het parlement in Stockholm heeft gepresenteerd.

In 1997 bedraagt het begrotingstekort nog 2,6 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp), in 1998 is er sprake van een vrijwel sluitende begroting en in 1999 zal er een overschot zijn. Een uiterst optimistische Asbrink verklaarde “dat het er allemaal beter uitziet dan in het voorjaar”. Nieuwe bezuinigingen bevat de begroting niet, evenmin als belastingverhogingen. De economie is sneller gegroeid dan was verwacht, aldus Asbrink.

De inflatie ligt in Zweden op het zeer lage peil van 0,3 procent. Wat betreft inflatie en begrotingstekort kwalificeert het land zich ruim voor deelname aan de EMU, de Economische en Monetaire Unie.

Wat betreft de staatsschuld heeft Zweden nog een lange weg te gaan. Die zit op 78 procent van het bbp en zal volgend jaar nauwelijks veranderen. De EMU-grens ligt op 60 procent, of een land moet voldoende vordering boeken bij het verkleinen van zijn staatsschuld.

Een andere EMU-voorwaarde is dat de munteenheid van een land minimaal twee jaar moet hebben meegedraaid in het EMS, het Europese Monetaire Stelsel.