Toestel TWA werd gebruikt voor oefening in opsporen explosieven

NEW YORK, 21 SEPT. Het TWA-toestel dat op 17 juli boven de kust van New York explodeerde, is recentelijk gebruikt voor oefeningen in het opsporen van explosief materiaal. Dat zou de vondst van sporen van explosieven, aangetroffen in wrakstukken van de Boeing-747, kunnen verklaren, aldus de FBI.

De testpakketjes met explosieven, bedoeld voor de training van honden, zijn na afloop van de oefeningen uit het toestel verwijderd. Deze pakketjes konden volgens woordvoerster Shelly Hazle van de National Transportation Safety Board (NTSB), die het onderzoek naar de oorzaak van de ramp leidt, niet een ontploffing hebben veroorzaakt. “Ze gebruikten alleen materiaal waarmee bommen worden gemaakt. Ze plaatsten geen bommen, en lieten er dus ook geen aan boord achter”, aldus Hazle.

De FBI zei niet wat voor materiaal is gebruikt voor de reuktesten voor honden en wilde ook niet prijsgeven wanneer de proeven zijn gehouden. Onderzoekers hebben op eigen gezag gemeld dat de microscopisch kleine sporen van explosieven die zij in wrakstukken van de TWA-Boeing hebben gevonden PETN of RDX bevatte, beide hoofdbestanddelen van semtex. Deskundigen hebben steeds verklaard dat de vondst onvoldoende bewijs opleverde voor de stelling dat het vliegtuig door een bomexplosie was getroffen. De Washington Post suggereerde donderdag dat de sporen van explosieven afkomstig zouden kunnen zijn van Amerikaanse troepen die met het toestel naar de Golf zijn gevlogen.

TWA-vlucht 800 met bestemming Parijs verongelukte voor de kust van Long Island. Alle 230 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Officieel gaan de onderzoekers nog steeds uit van drie mogelijke oorzaken: een bom, een raket of een technisch mankement. De veronderstelling van een bom wordt door de openbaarmakingen van de FBI minder aannemelijk.(AFP, Reuter)