Steven uit Liberia

In 1993 ontvluchtte Steven de oorlog in zijn land Liberia en reisde per vliegtuig naar Schiphol. Op de Amsterdamse luchthaven werd hij opgepakt: hij had geen paspoort. De marechaussee bracht hem over naar het zogeheten grenshospitium, een gevangenis waar illegalen wachten op hun uitzetting.

Niet bekend

Bij het Autonoom Centrum in Amsterdam vond hij onderdak. In die dagen verdiende hij zijn brood met het rondbrengen van reclamefolders en het opbouwen van marktkramen op het Waterlooplein. Hij kreeg een krantenwijk en spaarde daarmee de 150 gulden die nodig was om een vals sociaal-fiscaal nummer te kopen. Dat geld van zijn krantenwijk werd op een bankrekening gestort, die hij had moeten 'leasen' van de officiële eigenaar ervan. Tegenprestatie: tien procent van zijn inkomsten.

Bij terugkomst van een bezoek aan vrienden in Duitsland werd hij tijdens een controle opgepakt. Alles begon overnieuw. Een half jaar in de Willem II-gevangenis in Tilburg. Weer vrijgelaten omdat de vreemdelingenpolitie hem nog altijd niet kon uitzetten. Hij kreeg nu van een agent een treinkaartje naar Amsterdam. Steven Werkt tegenwoordig als schoonmaker.

Bang voor de politie is hij niet meer. “Als ze me oppakken, stoppen ze me in de gevangenis en laten me daarna vrij.”