Solvay verkoopt divisie veterinaire geneesmiddelen

ROTTERDAM, 21 SEPT. Het Belgische chemische en farmaceutische bedrijf Solvay draagt zijn activiteiten op het gebied van veterinaire gezondheidszorg over aan American Home Products. De Amerikaanse onderneming betaalt daarvoor 450 miljoen dollar (ruim 765 miljoen gulden).

Dit heeft de Nederlandse vestiging van Solvay Duphar in Weesp bekend gemaakt. De verkoop zou nog dit jaar moeten zijn afgerond. Voorwaarde is wel dat de vereiste vergunningen zijn verkregen. Als de overeenkomst is beklonken zou die voor Solvay een meerwaarde - voor belasting - van ongeveer 190 miljoen dollar (rond 315 miljoen gulden) met zich meebrengen.

Solvay heeft er voor gekozen zijn activiteiten op het gebied van diergeneeskunde te staken en zich nog intensiever te gaan bezig houden met humane gezondheidzorg. Vorig jaar was de poot gezondheidzorg goed voor vijftien procent van de winst van de groep, voor aftrek van netto financiële kosten en belastingen. Solvay werkt in 44 landen en telt ruim 38.000 medewerkers. De Groep haalde vorig jaar een omzet van bijna 9,3 miljard dollar (bijna zestien miljard gulden).

“Wij willen onze gezondheidssector niet alleen in absolute getallen, maar ook relatief meer zien bijdragen aan de groei, de omzet en de daaruit resulterende winst van de groep,” aldus baron Daniël Janssen, voorzitter van het 'uitvoerend comité' van Solvay. “Met dat doel voor ogen willen we nadrukkelijker aanwezig zijn op de internationale markt.” Solvay wil meer in onderzoek en ontwikkeling gaan steken. Bovendien ziet het bedrijf om naar overnames van bedrijven in de farmaceutische sector. Daarbij heeft Solvay vooral Noordamerikaanse ondernemingen op het oog.

Voor Nederland geldt dat de 'animal health activiteiten' van Solvay Duphar zullen worden overgedragen aan American Home Products, dat haar hoofdkantoor heeft in Madison (New Jersey). Het is één van de grootste producenten van geneesmiddelen in de wereld en steunt daarbij op een uitgebreide afdeling voor onderzoek en ontwikkeling. Het verkoopt zowel recept-geneesmiddelen als zogeheten OTC-preparaten die bij apotheek en drogist zonder recept verkrijgbaar zijn. Daarnaast heeft American Home products een leidende positie op het gebied van vaccins, biotechnologie, gewasbeschermingsmiddelen, medische produkten en veterinaire produkten.

Een woordvoerder van Solvay Duphar zei gisteren dat de werknemers in Nederland niet bang hoeven te zijn voor hun baan. “Er is weinig overlap met de activiteiten van American Home Products en de vooruitzichten zijn goed.”

De overname van de veterinaire activiteiten van Solvay is de jongste in een lange reeks binnen deze sector over de laatste jaren. De werkgelegenheid is de laatste tien jaar met ongeveer dertig procent gedaald en investeringen in onderzoek in Europa zijn met veertig procent omlaag gegaan, zo heeft de European Federation of Animal Health (Fedesa) enige tijd geleden bekend gemaakt. Het gaat om veelal veterinaire poten van grote multinationale ondernemingen als Bayer, Hoechst, Elanco (Eli Lilly), Upjohn, Merck Sharpe and Dohme en Rhône Mérieux. Een groot aantal daarvan is 'te koop', maar er is weinig belangstelling voor omdat banken in deze bedrijven weinig brood zien.

De Zwitserse gigant Roche heeft alle diergeneeskundige activiteiten enkele jaren geleden al volledig afgestoten. Probleem voor de Europese bedrijven is dat bij het harmoniseringsproces geen van de lidstaten genoegen heeft genomen met een gemiddelde van alle in de verschillende lidstaten geldende eisen, maar de strengste eisen van alle landen zijn gecumuleerd. Het meeste onderzoek dat nu nog bij deze bedrijven is overgebleven is volkomen defensief van aard en gericht op pogingen middelen nog op de markt te houden.

Innovatie is er volgens insiders vrijwel niet meer bij. Investeringen in bio-technologie in deze sector gebeuren grosso modo niet meer in Europa. Die zijn allemaal verhuisd naar Amerika. De criteria voor de registratie van diergeneesmiddelen zijn nu in alle landen hetzelfde, maar ze worden per land verschillend geïnterpreteerd.