Satellietbedrijven in VS fuseren

NEW YORK, 21 SEPT. De Amerikaanse leveranciers van satellietdiensten Hughes Communications Galaxy en PanAmSat gaan fuseren. Daardoor ontstaat het op een na grootste satellietsysteem ter wereld, na Intelsat. De bundeling komt tot stand via een gecompliceerde transactie ter waarde van drie miljard dollar (5,1 miljard).

De nieuwe onderneming gaat PanAmSat Corporation heten en zal voor 71,5 procent eigendom zijn van het moederbedrijf van Hughes Communications, Hughes Electronics, dat op zijn beurt weer onderdeel is van het autoconcern General Motors. De aandeelhouders van PanAmSat krijgen een belang van 28,5 procent in de nieuwe onderneming plus 1,5 miljard dollar in contanten.

PanAmSat en Hughes Communications hebben samen 500 werknemers en een jaaromzet van 500 miljoen dollar. PanAmSat heeft over de hele wereld zo'n 300 klanten, waaronder de Amerikaanse nieuwszender CNN. (KRF/DPA/AFP/ANP)