Regering Suriname beëdigd

PARAMARIBO, 21 SEPT. Suriname heeft een nieuwe regering. Gisteren werd de coalitieregering van zes partijen in Paramaribo beëdigd.

Donderdagavond was nog onduidelijk wat vice-president Pretaap Radhakishun zou doen, aangezien twee van de drie kandidaten van de Beweging voor Vrijheid en Democratie (BVD) tegen wie hij bezwaren had nog in de beoogde regering zaten en hij verklaard had te zullen aftreden als ze werden gehandhaafd. Maar donderdagavond was hij aanwezig bij de constituerende bijeenkomst in het Dr. Ir. Frank Essed Gebouw, zoals het regeringsgebouw tegenwoordig heet, en liet van aftreden niets meer blijken.

De omstreden ministers zijn Motilal Mungra, die minister van Financiën is, en Richard Kalloe, die de post van Openbare Werken heeft gekegen en die in de vorige regering minister van Handel en Industrie was. Henk Alimahomed van de BVD was voor Buitenlandse Zaken aangezocht. Maar hij was niet opgeroepen voor de constituerende bijeenkomst en deze post staat nog open. Hij is de derde kandidaat tegen wie Radhakishun bezwaren had. Mungra is een van de belangrijkste rijstexporteurs van Suriname. Hij werd enkele jaren geleden door de Nederlandse justie verdacht van drugssmokkel, maar die zaak werd wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

De media zijn niet gelukkig met minister Dick De Bie (BVD) van Communicatie, omdat hij in de periode van de militaire dictatuur actief is geweest als censor.

In het conflict tussen vice-president Radhakishun en de BVD zou de partij aanvankelijk zondag een vergadering houden om de situatie te bespreken. De vergadering werd evenwel met spoed vervroegd naar woensdagavond. Besloten werd de voordrachten niet in te trekken en de confrontatie aan te gaan.