Politie Costa Rica overwoog geweld

ROTTERDAM, 21 SEPT. Tijdens de 23 dagen durende gijzeling van het Nederlandse echtpaar Zijlstra-Coers heeft de politie van Costa Rica tot twee keer toe met de gedachte gespeeld om de ontvoerders met geweld te overmeesteren. Op 11 en 14 september waren anti-terreureenheden de kidnappers tot op een paar honderd meter genaderd.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur in Costa Rica, F. van Haren. Hij heeft in beide gevallen de lokale politie eraan herinnerd dat de veilige terugkeer van het echtpaar de hoogste prioriteit had. “Twee keer kregen we te horen: We zijn nu zo dichtbij, waarom pakken we ze niet?” aldus de ambassadeur over de telefoon.

H. Zijlstra en J. Coers, managers van de teakhoutplantage Flor y Fauna, zijn dinsdag ongedeerd vrijgekomen nadat de bedrijfsleiding losgeld had betaald. De hoogte van dat bedrag is niet vrijgegeven, maar de eis van de ontvoerders, die opereren onder de naam commando Maria Felix, was 600.000 dollar. Maria Felix is volgens de ambassadeur “een gezette Nicaraguaanse” die drie keer uit de gevangenis in Costa Rica is ontsnapt. “Haar specialiteit is het beroven van welgestelden door zich voor te doen als dienstbode.”

Ambassadeur Van Haren had verwacht dat de ontvoerders direct na de vrijlating van het echtpaar zouden worden ingerekend. Toch wuift hij de Costaricaanse politie ook lof toe. Het tropisch regenwoud bij de grens met Nicaragua, waar de ontvoering plaatsvond, wordt nog steeds uitgekamd. “Het is een moeilijk doordringbaar gebied waar het bijna elke dag regent.”