PENNE CON MASCARPONE

Met mascarpone kan ook de hartige kant worden opgegaan in de keuken. Gelukkig is deze soepele Italiaanse roomkaas nu vrij goed verkrijgbaar in Nederland bij Italiaanse delicatessenwinkels, de betere kaas- en melkwinkels en op de zuivelafdeling van supermarkten. Pasta met mascarpone en gekookte ham is haastige huishoudens op het lijf geschreven.

Voor 2 personen als voorgerecht:

150 gram penne (of andere korte pasta)

100 gram gekookte ham van het been (in een plak)

30 gram boter

5 eetlepels melk

100 gram mascarpone

1 eetlepel fijngesneden peterselie

2 eetlepels parmigiano reggiano zwarte peperkorrels

Kook de penne in ruim kokend en gezouten water bijtgaar. Snijd intussen de ham in smalle repen en vervolgens in korte stukjes. Smelt de boter in een ruime bakpan (of een hapjespan), voeg melk en mascarpone toe en roer het mengsel op laag vuur tot een homogene saus. Voeg de stukjes ham toe en warm ze even door in de saus. Giet de penne af in een bolzeef en vang het laatste gedeelte van het kookvocht op. Doe de afgegoten penne snel bij de saus, voeg peterselie en parmigiano reggiano toe en schep alles snel en luchtigjes om. Voeg zonodig nog 2-3 eetlepels van het opgevangen warme kookvocht toe zodat de pasta zich soepel door de saus laat mengen. Maal er royaal peper over en serveer direkt in voorverwarmde diepe borden.

    • Florine Boucher